Välkommen till Gålö Gårdsmejeri!

 

Våra ostar!

Några av våra goda ostar!

Ostarna ystas helt för hand i mindre mängder. Dom skall vändas och pysslas om dagligen så att dom mognar på bästa sätt och får sin egen speciella karaktär. Det tar sin lilla tid, då dom flesta ostar måste ligga minst 2 månader för att få sin speciella smak. 

I bland kan det tyvärr hända att just din favorit ost tagit slut när du kommer hit, men då hoppas vi att du kanske hittar ytterligare en favorit eller att du vill ta dig tid att vänta på att just din ost har fått mogna klart sig till bästa smak. Under november till mars så ger våra getter ingen mjölk utan då har oom sin viloperiod. Under den tiden så ystar jag på fin komjölk som vi köper in från en liten gård i Sorunda. 

 Frönäs Färska Getost  - Traditionell, saltad färsk getost (vitost) som man gjorde förr på fäbodarna - Sluti lager! 

Vildas Vilda - Traditionell Källarlagrad getost, lagras som man gjorde förr i tiden i stensatt matkällare på hyllor av gran. Lagringen ger en blommig yta av vildmögel som ger osten dess speciella karaktär och smak, helt beroende på vad getterna har ätit och förutsättningarna i just vår lagringskällare. Inte säkert att den finns året om, det beror på hur kall vintern blir eller hur varm sommaren är. Alla temperaturer är inte bra för osten. ( Den här osten finns ännu inte i lager, då vår källare här på Frönäs inte är renoverad ännu)

Vilmas Vita - En rund mjuk liten ost med vitmögelyta. - Slut i lager

Vit Caprin - En traditionell getost med vitmögelyta, finns i stora block eller i skivor. ( Caprinetter- små runda Vita Capriner) Ligger och mognar, kan vara klar runt midsommar.  Slut i lager!

Eddas Ädla - En mild krämig blåmögelost i trekantiga bitar. Blir starkare ju längre den lagrat. Färdig i Augusti. Slut i lager!

Frönäs Ask och Frönäs Embla - en krämig getrulle (typ Chevre ) med vitmögelyta, Ask är även lite sotad.  Sluti lager! 

Killinglort - En liten rund platt ost, (typ Chevre) med vitmögelyta och lite sotad. Lite intensivare i smaken än Frönäs Ask, lite saltare. Perfekt till en förrätt, med lite honung och nötter. Slut i lager

Frönäs Lina - En liten smakrik tvättad kittost, med en gul, lite kladdig yta och stor doft.  Klar till  jul!

Sagas Salladsost - En marinerad salladsost av den färska getosten. Marineras i ekologisk kallpressad rapsolja, olivolja, örtkryddor, rosépeppar och vitlök eller med chili och koriander. -Sluti lager. 

Bredbar färskost som är smaksatt med olika örter, eller varför inte Saga marinerad i olja med kryddor och örter. 

Vit Perla - en mild vitmögelost gjort på komjölk från Södra Enby i Sorunda. Klar till Jul!

Blå Docka - även den en ost gjord på komjölk, denna är en blåmögel ost med tydlig sälta och viss krämignet. Klar till Jul!

Enby Blå - en torrare blåmögelost med bra smak, gjord på komjölk. Klar till Jul!

Frönäs Tor -  En pressad hårdost på getmjölk som tvättas med en saltlösning och får ligga och mogna på hyllor av trä. Slut i lager. 

Frönäs Oden - en pressad hårdost gjord på komjölk med blommig yta, som borstas, styrkan kommer med lagringen. Klar till Januari.  

Frönäs Gnissla en härligt gnisslig stek- och grillost gjord på komjölk, som passar i stort sett till allt! I sallad som dessert med hemlagade hjortron eller till festen som en förrätt. Klar till Jul!

Gårdsost -  ostar blir ju inte som jag har tänkt och då får det bli vit eller blå gårdsost. Oftast är dom väldigt goda, men att göra om dom exakt det kan ju bli lite knepigt då mjölken och ystningen ibland gör lite som den vill.....

Förutom ostarna så gör mejerskan även en jättegod ostkaka, både på getmjölk och komjölk, den finns även socker- och glutenfri. 

Get-Evas Ostkaka - gjord på getmjölk med mandel, bittermandel eller med vanilj. Slut

Mormors Ostkaka - som ovan fast gjord på komjölk. Nu finns även Julostkakan med saffran ett tag framöver.  Klar till marknaderna i december.